Gymnasieskola och anpassad gymnasieskola
Gymnasieskola
Från 1 juli 2025 kommer gymnasieelever åk 1 inte längre att få kursbetyg. Ämnesbetyg ersätter kursbetyg. Det införs också nya och uppdaterade ämnesplaner. Modersmålsämnet är indelat i tre nivåer. Betyg sätts för varje avslutad nivå. Det är betyget för den senaste avslutade nivån som gäller.
Nivå 1, 100 poäng
Nivå 2, 100 poäng
Nivå 3, 100 poäng
Befintliga elever på gymnasieskolan fortsätter läsa modersmål som tidigare, dvs som modersmålskurser. Eleven måste aktivt söka, läs mer här om att ansöka om modersmålskurs. Det finns tre kurser.
- Modersmål 1
100 poäng, som bygger på grundskolans kunskaper åk 9 eller motsvarande. - Modersmål 2
100 poäng, som bygger på kursen Modersmål 1. - Modersmål – aktiv tvåspråkighet
100 poäng, som bygger på kursen Modersmål 1.
Behörighetskrav
För att få läsa modersmål, behöver eleven ha godkänt betyg i ämnet modersmål från årskurs 9 eller motsvarande kunskaper (detta prövas av modersmålslärarna). Modersmålsundervisningen följer den nationella ämnesplanen för modersmål.
Modersmål kan läsas som:
- språkinriktning
- individuellt val
- utökad kurs
Modersmålskurs/modermålsämnet erbjuds om minst fem behöriga elever i kommunen har anmält sig och om det finns en lämplig lärare.
Undervisningen organiseras sen eftermiddag/kväll på anvisad skola.
Läs mer om ämnesplan - Modersmål på Skolverkets webbplats.
Anpassad gymnasieskola
Från 1 juli 2025 kommer gymnasieelever åk 1 inte längre att få kursbetyg. Ämnesbetyg ersätter kursbetyg. Det införs också nya och uppdaterade ämnesplaner. Modersmålsämnet är indelat i två nivåer. Betyg sätts för varje avslutad nivå. Det är betyget för den senaste avslutade nivån som gäller.
Nivå 1, 100 poäng
Nivå 2, 100 poäng
Befintliga elever på anpassade gymnasieskolan fortsätter läsa modersmål som tidigare. Eleven måste aktivt söka en modersmålskurs. Det finns två kurser att välja mellan.
- Modersmål 1
100 poäng, som bygger på de kunskaper som anpassad grundskola ger eller motsvarande. - Modersmål 2
100 poäng, som bygger på kursen Modersmål 1.
För att få läsa modersmål behöver eleven ha godkända kunskaper från anpassad grundskola eller motsvarande (detta prövas av modersmålslärarna). Modersmålsundervisningen följer den nationella ämnesplanen för modersmål. Betyg sätts efter avslutad kurs enligt de nationella betygskrierierna.
Undervisning organiseras på elevens skola.
Läs mer om ämnesplan - Modersmål anpassad gymnasieskola på Skolverkets webbplats.